Virtualios muzikos pamokos: techniniai patarimai

Daugumoje mokyklų įsibėgėjant nuotoliniam mokymui, norime pasidalinti keliais virtualaus darbo patarimais. Apie tai, kaip visą mokyklą kraustėme į internetą, pasakojome ankstesniame įraše – paskaityti galite paspaudę čia.

Vienus patarimus gavome iš kitų chorų ir mokyklų, kitus radome internete, ir kai kurie iš jų kardinaliai pakeitė mūsų virtualių pamokų ir repeticijų kokybę – ypač “Original Sound“ ir “Share Screen“ funkcijos Zoom platformoje. Nuoširdžiai rekomenduojame išbandyti! Jei naudojatės ne Zoom, o bet kokia kita platforma, Jums bus naudingos paskutiniuose punktuose įvardintos nuorodos.

Absoliučiai visos nuorodos, kuriomis pasidalinsime, veda į nemokamus ir jokios registracijos nereikalaujančius įrankius!

PAMOKOS KOKYBĖ (ZOOM)

  • Išjunkite visas kitas programas ir uždarykite visus nereikalingus interneto naršyklių langus. Kuo mažiau bus apkrauta Jūsų įrenginio vidinė atmintis (t.y. kuo mažiau užduočių įrenginys turės), tuo geresnė bus Jūsų transliacijos kokybė. Tą patį turėtų padaryti ir visi vaikai.
  • Nuo Wi-fi ryšio atjunkite kiek įmanoma daugiau internetą naudojančių įrenginių ir programų namuose. Pvz., jei dirbate kompiuteriu, nuo Wi-fi atjunkite telefoną, paprašykite, kad ir kiti namiškiai maksimaliai atjungtų savo įrenginius. Tą patį prašykite padaryti ir vaikų namuose.
  • Prašykite mokinių naudoti ausines. Vaikams su ausinėmis dainuoti daug drąsiau – nereikia įtempus ausis klausytis, ką groja ir dainuoja mokytojas.
  • Išjunkite mokinių mikrofonus. Deja, technologijos kol kas neleidžia visiems dainuoti ar groti kartu – garso vėlavimas yra neišvengiamas. Tam, kad nebūtų chaoso, pamokos metu vaikų paprašykite išsijungti mikrofonus. Galite juos visus išjungti paspaudę “Manage Participants“ ir “Mute all“. Per pertraukėles būtinai leiskite vaikams mikrofonus įsijungti, kad galėtų užduoti klausimus ir pabendrauti.
  • Būtinai naudokite “Original Sound“ funkciją. Video konferencijų platformos nėra sukurtos dainavimui arba grojimui, todėl tęsiamus garsus traktuoja kaip foninį triukšmą ir juos blokuoja. Dėl to gali būti, kad vaikai Jus gerai mato, bet girdi trūkčiojantį garsą. Dirbdami su Zoom turite galimybę įjungti “muzikos režimą“, kuriame jokie garsai nebus blokuojami ir mokiniams bus perduodamas natūralus garsas. Instrukcijas kaip įjungti šį režimą rasite paspaudę šią nuorodą.
  • Dalinkite vaikus į mažesnes grupes. Jei dirbate su didele grupe vaikų, paįvairinkite pamokas padalindami juos į mažesnes grupes, pvz. balsais. Galite kiekvienai grupei duoti po užduotį arba, jei turite chormeisterį, atskirai mokytis partijas. Tam Jums bus reikalinga “Breakout rooms“ funkcija – instrukcijas rasite paspaudę šią nuorodą.

PAMOKOS TURINYS

  • Tam, kad virtuali pamoka būtų kuo dinamiškesnė, pasitelkite garso ir video įrašus, skaidres, paveikslėlius. Naudodami Zoom mokiniams galite parodyti bet ką, ką galite atsidaryti savo kompiuteryje. Pirma atsidarykite medžiagą, kurią norite parodyti, tuomet Zoom pamokoje spauskite “Share screen“, pasirinkite langą, kuriame yra Jūsų medžiaga, pažymėkite varnelę prie “Share computer sound“ (jei medžiaga su garsu) ir spauskite “Share“. Instrukcijas lietuvių kalba rasite paspaudę šią nuorodą.
  • Jei dirbate su choru ar vokaliniu ansambliu, išbandykite dainavimą su įrašu – galbūt galite pasikartoti visų mėgstamą kūrinį, kurį esate įsirašę kokio nors pasirodymo metu, o gal mokotės naują, kurį į Youtube yra įdėjęs kitas kolektyvas. Įrašu galite dalintis naudodami tą pačią “Share screen“ funkciją.
  • Jei turite solfedžio, muzikos istorijos ar kitas teorines pamokas, leiskite vaikams įtvirtinti išmoktą medžiagą su žaidimais ar virtualiomis pratybomis. Žaidimo ar pratybų nuorodą įdėkite į Zoom pamokos pokalbių langą (chat) ir po tam tikro laiko palyginkite, kiek kuriam vaikui pavyko surinkti tašų. Žaidimai, kuriuos naudojame Ugnelėje: Classics for Kids, Rhythm Randomizer, The Rhythm Trainer, pratybos: Music Theory. Turėkite galvoje, kad šie įrankiai skirti anglakalbiams, todėl, priklausomai nuo Jums aktualios medžiagos, juose gali būti kai kurių terminų užrašymo neatitikimų – visuomet peržiūrėkite iš anksto.
  • Jei vaikai pamokoje pavargę ar be nuotaikos, patyrinėkite muziką kitaip. Internete paieškokite įdomybių, kurios prikaustys vaikų dėmesį. Mes Ugnelėje naudojame: Isle of Tune, Chrome Music Lab, Incredibox, Freddie Meter.

Jei virtualiose repeticijose susiduriate su iššūkiais – rašykite mums choras.ugnele@gmail.com, pabandysime pagelbėti! O mes savo ruožtu pažadame dalintis, jei tęsiantis karantinui atrasime daugiau naudingų įrankių :)

Ką manote Jūs?